Afzien is een mentaal spelletje

Afzien is een mentaal spelletje

AFZIEN IS EEN MENTAAL SPELLETJE!

Afgelopen weekend stond de Merida Dutch Cross Country op de kalender. Een 24-uurs wedstrijd voor mountainbikers via een vooraf vastgestelde GPS route van Lauwersoog in het hoge noorden naar het drielandenpunt in Vaals. Een tocht van 455 kilometer over de lengte as van Nederland.

afzien is een mentaal spelletje

Omdat ik wel van een uitdaging hou had ik deze tocht enkele maanden geleden al met een dikke stift in mijn agenda geschreven. Ik heb in het verleden al meerdere extreme tochten gereden, maar dit was toch echt een overtreffende trap waarbij ik waarschijnlijk de fysieke en mentale grenzen van mijn eigen lichaam zou leren kennen. Die prikkel heb ik af en toe nodig, om voor mezelf een sportief doel te stellen en daar vol voor te gaan. Het geeft me nieuwe energie en is tevens een inspiratiebron en uitlaatklep voor mijn dagelijkse werkzaamheden.
Door mijn evenementen met Super Sport Events kom ik regelmatig in contact met topsporters en afgelopen week stonden er toevallig enkele interessante ontmoetingen op de planning die van grote waarde bleken voor mijn uitdaging.

Maarten Tjallingii
Maarten Tjallingii is aan zijn laatste seizoen als profrenner bezig. Tijdens de Giro d’Italia was hij één van de meesterknechten van Steven Kruiswijk en zelf mocht hij even de blauwe trui dragen van het klimmerklassement. Binnenkort is hij één van mijn gasten tijdens het SX Wielercafé en dus leek het ons leuk om alvast kennis te maken en tevens te brainstormen over een samenwerking in de toekomst. Maarten is namelijk van plan om zijn loopbaan een vervolg te geven als mental coach. Momenteel coacht hij al enkele topsporters en straks wil hij ook het bedrijfsleven inspireren met zijn kennis en ervaring als topsporter.
Afgelopen donderdag had ik een fantastisch gesprek met Maarten Tjallingii over Mental coaching. Maarten legde me uit hoe belangrijk dit aspect is in de topsport, maar ook in het dagelijks leven. Focus, realistische doelen stellen en een positieve instelling zijn bijvoorbeeld een aantal vaardigheden die goed te trainen zijn.

Hij gaf me, als jonge vader, het voorbeeld van een kind dat graag opgetild wilde worden. Dat gaat zoveel makkelijker dan wanneer datzelfde kind geen zin heeft om opgetild te worden. Velen van jullie zullen dit vast herkennen en beamen dat je kind dan ineens 10 kg zwaarder lijkt. Vergelijk dit gevoel maar eens met een wielrenner die het niet meer ziet zitten tijdens een zware etappe. Die komt geen meter meer vooruit!

Ik ben de tel kwijt geraakt, maar ik heb afgelopen weekend regelmatig aan dat kind gedacht toen ik op de fiets zat. Op de momenten dat ik het zwaar kreeg hield ik mezelf telkens voor dat ik dat kind wilde zijn dat met plezier door zijn vader werd opgetild! De mountainbiker die straks na 455 loodzware kilometers de Vaalserberg op fiets om juichend over de finish te komen, toegeschreeuwd door al die supporters die ons onderweg gesteund hebben! En echt, het werk! Het gaf me energie en de juiste instelling om door te gaan! Door me te focussen op positieve dingen, mijn goede voorbereiding, de afstand die ik al afgelegd had, de overwinning op mezelf en zelfs kleine Mads, mijn pasgeboren zoontje, met wie ik over een aantal jaar op de fiets spring….. allemaal dingen waar ik trots op kon zijn!

Dromen
Daarnaast gaf Maarten de tip om realistische doelen te stellen. Iedereen heeft dromen, maar zorg dat ze niet te hoog gegrepen zijn. Maarten zijn persoonlijke doel tijdens de Giro was het podium in zijn woonplaats Arnhem. Dat kon op drie manieren: 1. De leiderstrui 2. Een etappe overwinning of 3. De blauwe trui van het klimklassement. De leiderstrui leek hem te hoog gegrepen, maar die andere twee opties waren zeker haalbaar. Maarten ging ervoor, won geen rit maar veroverde in Arnhem wel de blauwe klimtrui en had zijn doel behaald!
Mijn doel was om die tocht uit te fietsen en niet voor een hoog klassement te gaan. Om het mezelf makkelijker te maken had ik mijn doel ingedeeld in een aantal kleinere doelen. De tocht bestond namelijk uit vier etappes van ruim 100 km en één van 32 km. Iedere etappe was voor mij een doel op zich. Ik focuste me telkens op de volgende 100 kilometer waardoor mijn uiteindelijke doel niet zo ver weg leek. Bij aankomst na elke etappe vierden we even een succes momentje waarna ik schone kleren aantrok, een bord eten pakte , mijn hoofd leeg maakte en me weer focuste op de volgende etappe van 100 km.

Veerkracht
Die “focus” die ik al een aantal keer heb genoemd kwam eerder die week ook aan bod bij een workshop van oud wielrenner Karsten Kroon over het thema veerkracht! Karsten leerde werknemers van de Rabobank het belang van veerkracht in de topsport en maakte daarbij mooie parallellen naar het bedrijfsleven. Iedereen maakt wel eens tegenslag mee en zit weleens in een dip en juist dan is het belangrijk om veerkracht te tonen en eventueel hulp te zoeken bij anderen. Dat sluit weer mooi aan op de mentale coaching van Maarten, de positieve instelling en je focussen op je einddoel!
Karsten speelde tijdens zijn workshop het nummer “Eye of the Tiger” af, bekend van de Rocky films. Tijdens dat nummer gaf hij alle aanwezigen de opdracht om te “planken”. Dus steunen op je ellenbogen en voeten, terwijl je je lichaam gestrekt boven de grond houdt en dat vier minuten lang. Super zwaar, maar je zag dat de mensen die echt gefocust waren de pijn het beste konden verdragen en dit ook het langste vol hielden!

Die pijn voelde ik tijdens de 4e etappe ook. Ik zat inmiddels 13 uur op de fiets en mijn Garmin (fietscomputer) was helemaal leeg, dus ik had geen referenties meer over mijn hartslag, de tijd en de afstand die ik nog moest fietsen. Even had ik een moment van verzwakking maar tegelijkertijd ook weer de focus op dat einddoel in Vaals. Ik begon zachtjes het nummer van Eye of the Tiger mee te neuriën, pakte nog wat te eten en met de steun van mijn teamgenoten kwam langzaam het geloof in eigen kunnen weer terug! Ook dat moet niet worden vergeten, de juiste mensen (ploeggenoten, collega’s, familie en vrienden) om je heen die je steunen en op wie je terug kunt vallen zijn heel belangrijk om te kunnen presteren! #bedanktmannen
Met de laatste 32 kilometers voor de boeg dacht ik nog even aan een persoonlijke aanmoediging van Gert Jakobs en dat was voldoende om overtuigend door te fietsen naar de finish. #DERRRANNN

Nu twee dagen later en net hersteld van deze monstertocht, realiseer ik het me steeds meer, afzien is een mentaal spelletje! Focus en een positieve instelling zijn sleutels tot succes! Door realistische doelen te stellen en succes momentjes te vieren blijf je in een positieve flow! Je kunt gewoon zoveel meer dan je denkt als je een gezonde geest in een fit lichaam hebt!

Missie
Het heeft mij enorm geholpen tijdens mijn fietstocht en ik ben ervan overtuigd dat extra aandacht voor het mentale aspect ook zijn vruchten afwerpt op de werkvloer en in het dagelijks leven. Er lopen tegenwoordig zoveel mensen rond met faalangst, stress en burn-out klachten en die wil ik dolgraag helpen met mijn ervaring! Dat is ook de missie van mijn bedrijf Super Sport Events: Mensen inspireren en begeleiden naar een gemotiveerde en vitale levensstijl via sportieve evenementen met topsporters! En volgens mij is dat een mooi en realistisch doel…..!!

Bjorn van de Langenberg – Oprichter SSE

Ps. Nog even voor de statistieken: van de 310 deelnemers hebben ongeveer 60 mountainbikers de volledige afstand gefietst.
In  precies 20 uur (inclusief 2 uur verplichte pauze) reed ik de 10e tijd!

afzien is een mentaal spelletje 2