Village Départ “Allez, On Y Va…!”

Village Départ “Allez, On Y Va…!”

De wielerwereld is momenteel in de ban van de fusie tussen twee van de grootste en meest succesvolle wielerploegen van het laatste decennium. In het zog van deze spectaculaire samensmelting ben ik zelf ook al maanden bezig om een hele gave samenwerking te starten met iemand die, net als ik, een enorme passie en drive heeft voor het ondernemerschap en de wielersport. Inmiddels is het moment aangebroken om de koers open te breken en onze plannen openbaar te maken.  Samen met Geertje Gloudemans ga ik binnenkort de exploitatie van Village Départ beginnen!

Mijn eerste wielercafé

Ik weet het nog goed, zeven jaar geleden organiseerde ik mijn eerste wielercafé in Eindhoven. Karsten Kroon, Bram Tankink en Laurens ten Dam waren mijn gasten met Sander Kleikers als presentator. In no time hadden we een uitverkocht café vol enthousiaste wielerliefhebbers die naar de smeuïge verhalen van deze profs kwamen luisteren.

Dit was mijn eerste stap in het “echte” wielerwereldje. Ik had namelijk de ambitie om fulltime mijn boterham te verdienen in de wielerbranche en het leek me een tof idee om mijn netwerk uit te breiden met het organiseren van een wielercafé. Niet wetende dat ik zeven jaar later een echt wielercafé zou gaan beginnen….

Nomadenbestaan

Wat is er vanaf dat moment tot nu enorm veel gebeurd. Ik heb prachtige evenementen mogen organiseren, van LTD Gravel Raid tot het High Tech Crit Wielerfestival, van fietsclinics met (ex)profs tot volle theaterzalen en van de Gooische 200 tot de Coast to Coast Challenge.

Ik heb als bestuurslid aan de wieg gestaan van Cima Coppi, een prachtige businessclub voor fietsende ondernemers en heb daarnaast ook zelf een heel mooi [GG1] netwerk opgebouwd in het fietswereldje. Ik heb twee corona jaren vol tegenslag overleefd en ben altijd positief gebleven.

Samen met compagnons Bram Tankink, Jos van Emden en Dirk Kremers hebben we een succesvol concept neergezet met de Grenspalenklassieker. En op de fiets heb ik de mooiste cols beklommen en fantastische plekken ontdekt.

Het was een periode van mijn leven met veel hoogtepunten en soms diepe dalen, altijd met dat ene doel; fulltime mijn boterham verdienen in de fietsbranche. Dat punt heb ik inmiddels bereikt, iets waar ik heel trots op ben. Maar ik realiseer me ook hoe intensief dit werk soms is. Ik vergelijk het weleens met een nomadenbestaan, waarbij ik tijdens het hoogseizoen door het hele land cross, van event naar event, weg van de gebaande wegen, het ene moment is het 300% en het andere moment 0%. Achteraf is er altijd voldoening, maar steeds vaker kwam ook het besef dat ik meer in mijn mars heb en ik dit leven niet tot mijn pensioen vol ga houden. De volgende etappe van de koers van mijn leven begon zich aan te dienen….

De volgende etappe

Als alleenstaande vader met twee jonge kids wordt het tijd voor meer balans, structuur en vastigheid. In coronatijd ben ik al gaan nadenken over nieuwe plannen en ambities voor de toekomst. Ik heb in die periode een businessplan uitgewerkt voor een wielercafé 2.0. Een gecombineerde horeca evenementenlocatie voor fietsers, waarbij ik mijn business kan koppelen aan een fysieke plek dicht bij huis, een clubhuis voor wielerliefhebbers met een totaal aanbod aan horeca, evenementen, fietsroutes en nog veel meer.

Die plannen werden op een gegeven moment zo concreet dat ik op het punt stond om een nieuw bedrijf te starten. Helaas zorgden de nasleep van corona en de financiële risico’s voor te veel onzekerheid waardoor ik deze plannen in de ijskast moest zetten. Tot afgelopen voorjaar…..

Geertje Gloudemans

Mensen uit mijn omgeving, die wisten van mijn plannen, adviseerden me namelijk om eens contact te zoeken met Geertje Gloudemans uit Eerde (Schijndel). Geertje bleek namelijk met soortgelijke plannen bezig te zijn.

Ik heb al te veel dingen meegemaakt waardoor ik niet meer in toeval geloof en ook nu deed zich een soortgelijke situatie voor. Tijdens mijn verkenning voor een nieuwe fietstocht rond de Vlagheide in Schijndel stuitte ik op een zandpad in the middle of nowhere plotseling op Geertje die haar hond aan het uitlaten was. We hadden elkaar nog niet eerder ontmoet, maar we herkenden elkaar meteen. Na een kort gesprek spraken we af om eens een kop koffie met elkaar te drinken.

Niet veel later zaten we, zoals we van vroeger gewend zijn, bij Geertje thuis aan de keukentafel. Zowel Geertje als ik komen uit een agrarisch ondernemersgezin, waar werken met de paplepel werd ingegoten, gezond boerenverstand de boventoon voert en de Brabantse gastvrijheid vanzelfsprekend is. Geertje is net als ik 43 (+1) lentes jong en haar hele leven lang al een fanatieke fietser. Na een mooie carrière bij Vanderlande, in allerlei sales en projectmanagementfuncties, kwamen er ook in Geertje’s leven kansen op haar pad die ze niet wilde laten lopen. Samen met haar broer nam ze aan de voet van de Vlagheide in Eerde, het ouderlijk huis en de bijbehorende grond en gebouwen over, met als doel om hier een echt wielerdorpje te starten, Village Départ werd geboren!

Samenwerking

Tijdens ons gesprek, begin maart, bleek al snel dat onze plannen voor 90% overeen kwamen en er was ook direct een klik op persoonlijk vlak en in onze gedeelde passie voor de wielersport. Al snel volgde een tweede gesprek en voordat we het wisten waren we plannen aan het maken voor een toekomstige samenwerking.

Geertje is mijn missing link, iemand met een toffe locatie en de operationele teammanager die mij uit de wind kan houden zodat ik me kan focussen op waar ik goed in ben. En omgekeerd bleek ik de compagnon te zijn waar Geertje naar op zoek was, omdat haar broer altijd al had aangegeven geen deel te gaan nemen in de daadwerkelijke exploitatie.

We vullen elkaar perfect aan, waarbij Geertje vooral operationeel de leiding zal nemen over de horeca, de huisjes en de verhuur van alle ruimtes, zodat ik ons concept naar buiten toe verder kan positioneren en me vooral kan richten op de marketing, de communicatie en de events. Hoewel we in de basis het natuurlijk vooral ook sámen gaan doen. Voor mij valt in deze plannen alles samen wat ik in de afgelopen jaren heb opgebouwd. Binnen ons concept zien we enorm veel kansen en mogelijkheden om dicht bij huis, op een vaste plek, ons volledige netwerk te activeren, nieuwe verbindingen te leggen, toffe events te organiseren en een community van wielerliefhebbers op te bouwen.

Village Départ

Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en kunnen we eindelijk het nieuws wereldkundig maken dat Geertje en ik als compagnons gaan samenwerken.

Ons wielerdorpje is gevestigd in de driehoek Eindhoven, Den Bosch, Nijmegen, gelegen aan de voet van de Vlagheideberg, die onder andere een rijke historie uit de 2e wereldoorlog heeft. Hier landden op 17 september 1944 de eerste geallieerden op Brabantse bodem tijdens operatie Market Garden. Het wapengekletter van toen, maakt nu plaats voor enthousiaste sportievelingen op de fiets en te voet, want de Vlagheide is door de Gemeente Meijerijstad aangewezen als recreatie hotspot voor de regio met prachtige wandel en fietspaden over deze “Col van de Meijerij”.

Village Départ, vernoemd naar de dagelijkse vertrekplaats in de Tour de France, wordt een unieke fietslocatie in Nederland. Een wielerdorpje met horecagelegenheid, overnachtingsmogelijkheden, inspirerende vergaderruimtes en een gaaf aanbod aan fiets- en andere outdoor events. Een plek om te onthaasten, waar je het hele jaar door de wielersport kunt beleven en waar wielerliefhebbers en andere outdoor liefhebbers elkaar ontmoeten en hun passie en verhalen kunnen delen. Een locatie waar we creatieve bedrijfsprocessen faciliteren, fietsen verhuren, toffe routes aanbieden om de omgeving te ontdekken en nog veel meer. En dat alles natuurlijk gecombineerd met zowel gezond als lekker eten en drinken!

Momenteel zijn we bezig met de re-branding van de huisstijl en de huidige website, maar mocht je al nieuwsgierig zijn naar onze locatie en de plannen, neem dan eens een kijkje op www.villagedepart.nl

Le Prologue

Op het moment van schrijven wordt er hard gewerkt aan ons horecapand, wat in het voorjaar van 2024 opgeleverd moet worden. De oude koeienstal is gesloopt en de fundering van de nieuwbouw krijgt langzaam gestalte. Om jullie mee te nemen in het proces van de bouw richting de opening, organiseren we op zaterdag 4 november “Le Prologue”: onze eerste rit vanuit Village Départ!

Die dag gaan we de eerste steen leggen en ons vernieuwde logo lanceren. Naast genodigden uit onze netwerken hebben we ook een beperkt aantal plekken voor andere fietsliefhebbers. Wil je er graag bij zijn, dan kun je jezelf inschrijven via DEZE LINK.

Allez, On Y Va

Het duurt nog minstens een half jaar tot de officiële opening, maar die tijd zullen Geertje en ik ook hard nodig hebben, want er moet nog enorm veel geregeld worden. Van een stukje financiering, tot de inrichting, afspraken met leveranciers, gesprekken met potentiële partners en nog veel meer…

Kortom, nog een hoop te doen maar onze lijfspreuk is inmiddels “Allez, On Y Va”, vrij vertaald “Kom maar op…”! Kom maar op met die opening, want we hebben er enorm veel zin in en we zijn er ook van overtuigd dat we er een succes van gaan maken. Kom maar op straks… “jullie” met een bezoekje aan onze locatie, want ons team zal voor jullie klaar staan om je thuis te laten voelen. En kom maar op, als je na het lezen van dit verhaal kansen ziet voor een leuke samenwerking, iets voor ons kunt betekenen bij de bouw en de inrichting of misschien wel jouw bedrijfsevent volgend jaar bij ons wilt organiseren!

Au Revoir,

(Mede namens Geertje)

Bjorn van de Langenberg