Mont Vent2Trio

Geen berg te hoog voor een beetje fietser. Maar wat nou als je diezelfde berg drie keer op één dag gaat beklimmen? Van drie verschillende kanten naar boven strijden en drie verschillende snelle afdalingen om te zegevieren. Het gaat hier natuurlijk om de legendarische Kale Berg, de Reus van de Provence, de Hel van het Zuiden, ofwel: de Mont Ventoux, die jij met ons komend voorjaar kunt trotseren. Drie keer op één dag, welteverstaan, tijdens de Mont Vent2Trio!

De Mont Vent2Trio is een meerdaagse, compleet verzorgde fietsreis waarin je niet alleen de epische tocht rijdt, maar ook de mooiste uitzichten, kloven en cols rondom de Ventoux  (1909m) ontdekt tijdens de twee ritten voorafgaand aan de zogeheten Cinglés du Mont Ventoux. Vrij vertaald: de Malloten van de Mont Ventoux. Deze titel krijg je als je alle kanten van deze wielerparel beklimt en in de afdaling bedwingt. Dat wordt dus zweten, ploeteren, geitjes groeten en energie krijgen van de waanzinnige omgeving. Het maanlandschap rust dit jaargetijde namelijk in een zee van paarse lavendelvelden. De drie tochten rijd je onder begeleiding van twee enthousiaste gidsen, ondersteund door een back-up bus voor alles wat jij die dag nodig hebt om te schitteren. Een authentiek Frans hotel bekronen wij tot rennerskwartier en natuurlijk draag je een uniek shirt, speciaal gemaakt voor jouw onvergetelijke belevenis in het uitdagende departement Vaucluse.

Mont Vent2Trio: Kort door de bocht

Woensdag 22 juni t/m zondag 26 juni 2022

  • Overnachtingen: Authentiek Frans hotel ‘Au Brabo’ in Moimoron
  • Aantal fietsdagen: 3
  • Conditionele zwaarte: 5/5
  • Maximale hoogte: 1.909 meter
  • Aantal deelnemers: 20

Inclusief: 4 Overnachtingen. 4 keer diner. Op donderdag en vrijdag lunch. Frisdrank, thee of koffie tijdens de maaltijd. Fietstenue en casual shirt. Reisbegeleiding/gids. Sportvoeding tijdens alle drie de fietsdagen. Volgbus met reservemateriaal en twee fietsclinics in de voorbereiding op deze fietsreis.

Exclusief: Heen- en terugreis vanuit Nederland, extra bestelde maaltijden/ dranken en overige uitgaven.

Vraag de uitgebreide Mont Vent2Trio brochure aan via ons contactformulier!

Het is koers

Woensdag: Reisdag

We staan aan de vooravond van een geweldig avontuur in hartje Provence, een betoverend gebied in het zuidoosten van Frankrijk. Om ons heen kleuren de lavendelvelden paars en het decor is heerlijk mediterraans. Vanuit het hotel zien we het topje van de Ventoux liggen. Daar willen we natuurlijk allemaal heen. Maar niet zonder eerst eens goed kennis te maken! Nadat iedereen is gearriveerd nemen we het plan voor de komende dagen door en intussen wordt er in de keuken gewerkt aan een lokale maaltijd om de bodem van een smakelijke koolhydraat voorraad aan te kunnen leggen.

Donderdag: Col de Madeleine – Malaucène – Mont Ventoux – Bédoin

Afstand 69 kilometer

Hoogtemeters 1.900

Stokbrood, eieren, confiture: het hoort allemaal bij een lekker frans ontbijt in de patio van d’hôtes Au Brabo. We laten het goed smaken voordat we ons in het lycra hijsen, fietsen uit de stalling halen en de tocht inzetten. Col de Madeleine is vandaag een opwarmertje voor het echte klimwerk. Ja, meteen de eerste dag zullen we namelijk de top van de Ventoux begroeten. Vanaf Malaucène is het dus zaak terug te schakelen naar het kleine voorblad en druk op de pedalen te houden voor de aankomende 21 kilometer. De wijngaarden, kersen-, abrikozen- en olijfboomgaarden rond het dorp maken al snel plaats voor bomen. En hoe verder we naar boven kruipen, hoe kaler de Kale Berg aandoet. Maar des te meer valt het op dat je bijna bij de rood/witte zendmast, de kroon van de Ventoux, bent. Als we de grandioze afdaling naar Bédoin achter ons hebben, zit de eerste tocht écht in de benen, de acclimatisatie is begonnen. We hebben spanning op de kuiten gezet en genieten in de namiddag van de welverdiende ontspanning. Vlak bij het hotel wacht een heerlijk water om in af te plonzen. Neuzen tussen de wielerspulletjes waar Bédoin rijk aan is kan ook. Liever met een boek in de binnentuin? Al net zo’n goed plan! Dan heeft de kokkin mooi de tijd om de vruchten van de Provence om te toveren tot een tongstrelende maaltijd.

Vrijdag: Col de Murs – Col de la Ligne – Gorges de la Nesque

Afstand 77 kilometer

Hoogtemeters 1.260

Waarom zou je je alleen richten op de Mont Ventoux als de omgeving nog zoveel meer moois te bieden heeft? Precies! Tijdens de fietsrit van vandaag houden we daarom de Reus van de Provence zoveel mogelijk in de rug. Wat niet wil zeggen dat de hoogtemeters niet op zullen lopen. We krijgen namelijk Col de Murs voor de voeten en slingeren vervolgens Col de la Ligne op. Dit is een mooie, zacht lopende klim met vergezichten, anders dan je tot nu toe hebt gezien. Maar misschien nog wel mooier dan dat is de afdaling terug naar het rennerskwartier. Het is een downhill waar je oh’s en ah’s zal slaken. We dalen eerst af richting de prachtige paarse lavendelvelden in Sault en duiken tenslotte een 400 meter diepe kloof in genaamd Gorges de la Nesque. Kilometers lang sturen we langs kalkstenen gewelven, uitgehouden door de rivier de Nesque. En als we ons die avond klaarmaken voor de epische rit van morgen, zal dit geologisch kunstwerkje nog op je netvlies staan getekend.


Zaterdag – Cingles du Mont Ventoux

Afstand 151 kilometer

Hoogtemeters 4.610

De dag van de Mont Vent2Trio is aangebroken! Alles wat we wel bij ons willen hebben, maar liever niet dragen geven we mee aan het back-up busje voor we koers zetten naar het hoogste punt van de Ventoux. Ruim nadat we de eerste zweetdruppels op het voorhoofd hebben getrapt en de laatste tandjes om hulp hebben gevraagd, naderen we de bomengrens. De wind trekt aan. Dit verklapt dat we de eerste overwinning kunnen afstrepen. Een gevoel van trots laat de mondhoeken krullen als we voor het bord ‘Sommet du Ventoux 1909m’ poseren. Dan volgt een afdaling, mooier dan je in prentenboeken kunt vinden. In de twintig zalige kilometers die wegschieten laden we onszelf op. Het resultaat? Dat we in Malaucène gek genoeg meteen weer zin hebben om kracht te leveren. Al zijn de steilste stukken van deze flank best pittig. Maar: it is worth the offer. Een uitzicht zo wijds, je kunt zover kijken als het wolkendek toelaat. Honderd-en-één gedachten verder staan we er weer. Boven, voor de tweede keer.

In de downhill naar Sault transformeert het landschap terug naar vruchtbaarheid en warmte. De reep asfalt die ons naar beneden slingert door de bossen, tarwevelden, spelt en natuurlijk lavendel, gaat straks de laatste klim zijn. De laatste beproeving omhoog. Het is de weg naar de titel Cinglés du Mont-Ventoux. Eerst kalefateren we onszelf op in het dropje, gelegen op een rotsachtige uitloper. Wil je een schoon shirt aan? Of je steekzaken nog een keer bijvullen met gelletjes en repen? Natuurlijk staat de back-up bus weer klaar om jou te kunnen ondersteunen in je behoefte. En dan is het aftellen begonnen. Waar de één energie krijgt van de gedachte dat de finish aan de horizon ligt, zal de ander onderwijl kleinere doelen moeten stellen. Rijden van bocht naar bocht. De namen op het wegdek lezen van mensen die hier net zo hard hebben geploeterd. Het achterwiel van je voorganger in de gaten houden, ‘wij zijn er bijna’ neuriën, opkijken en concluderen dat je er dan toch ineens bent. Voor de derde keer boven. Voor de derde keer bij het gekke torentje. Voor de derde keer heb je je eigen kunnen bewezen, in dit betoverend mooie, uitdagende en veelzijdige decor. Chapeau!

Zondag: Terugreis

Na een goede nachtrust en een stevig ontbijt volgt het moeilijkste moment van deze week. We gaan afscheid nemen van elkaar en met bagage vol aan mooie herinneringen richting huis!

Jullie reisleiders Bjorn en Christine tijdens hun Cinglé van de Mont Ventoux