De allermooiste bloemen groeien vlak langs het ravijn

De allermooiste bloemen groeien vlak langs het ravijn

Nog twee dagen en dan loopt 2020 op zijn eind. Een bijzonder jaar dat we mede door het Corona virus nooit meer zullen vergeten en dat voor veel mensen een enorme impact heeft gehad op hun werk en privéleven. Ik kan erover meepraten, maar ondanks veel tegenslag zit het niet in mijn aard om hier negatief op terug te blikken. Ik spreek liever over leermomenten en probeer daar het positieve uit te halen, want zoals het refrein van een mooi liedje klinkt; “de allermooiste bloemen groeien vlak langs het ravijn!”

Scheiding

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. 2020 stond voor mij in het teken van de scheiding met mijn ex-vrouw. Het ging al langer slecht tussen ons en in de zomer van 2019 leidde dat helaas tot een breuk. Ik heb er veel verdriet van gehad omdat we bijna 18 jaar samen zijn geweest, lief en leed hebben gedeeld, maar de laatste jaren uit elkaar zijn gegroeid. Wat me het meeste pijn heeft gedaan is dat we op veel vlakken vervolgens lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan, waardoor de scheiding een lang en slopend proces werd. Sinds augustus van dit jaar zijn we officieel gescheiden en al die tijd heb ik het zoveel mogelijk privé gehouden. In het begin schaamde ik me voor het falen van mijn huwelijk, was ik bang voor wat ging komen en irriteerde ik me soms aan roddels die er rond gingen zonder dat ik me kon verdedigen.

Mensen die dicht bij me staan weten hoe het zit en dat is inmiddels voldoende voor mij. Verder heeft het geen zin om op details in te gaan of met een vinger te wijzen, want waar er twee vechten hebben er twee schuld. Feit blijft wel dat het mij enorm veel verdriet heeft gedaan en energie heeft gekost. Afgelopen voorjaar wist ik even niet meer waar ik het moest zoeken. Het evenementenseizoen stond op het punt van beginnen, terwijl ik in mijn hoofd alleen maar met de scheiding bezig was en ondertussen een goede vader wilde zijn voor mijn zoontjes. Ik wist op dat moment echt niet meer hoe ik alles moest gaan regelen en toen was daar ineens Corona….

Corona

Door het Corona virus viel ineens al mijn werk weg. De evenementenbranche is samen met de horeca de hardst getroffen sector en daar deelde ik dus in mee. Alle evenementen die op de planning stonden werden ineens uit mijn agenda geveegd. Dat kon er ook nog wel bij, was het eerste dat in me opkwam, maar al snel maakte dit gevoel plaats voor een stukje rust in mijn hoofd. Er viel namelijk in één keer een hoop werkstress weg waardoor ik de ruimte kreeg om de scheiding te verwerken en mijn kinderen de aandacht te geven die ze verdienen.

Het klinkt misschien gek, maar ondanks de financiële ellende die het met zich meebracht, is Corona uiteindelijk een zegen voor mij geworden. Ik sta redelijk nuchter in mijn schoenen, maar als ik nu terugkijk op die periode en hoe ik me voelde dan zat ik dicht tegen een burn out aan.

Ik heb daar altijd een beetje cynisch over gedaan. Een burn out? Stel je niet zo aan, dacht ik vaak, maar inmiddels kan ik me vanuit mijn eigen situatie goed inleven in mensen die depressief worden als ze teveel aan hun hoofd hebben. Ik besloot die periode om de situatie te accepteren zoals hij was en de ruimte te pakken voor mezelf. Ik heb dingen gedaan die ik leuk vond, veel gesport en van de kinderen genoten.

Inspireren

Al snel wilde ik weer aan de slag gaan en van de nood een deugd maken. Tijdens de eerste lockdown zijn veel mensen namelijk gaan fietsen omdat andere sporten wegvielen en omdat er werd geadviseerd om solo naar buiten te gaan. Veel mensen kennen me als iemand die toffe fietsroutes maakt, dus ik kreeg vanuit allerlei hoeken vragen of ik nog leuke fietsroutes had. Ik dacht daar moet ik iets mee gaan doen en zo werd het idee geboren om samen met de (ex)profrenners die ik ken hun favoriete rondje te fietsen. Collega ondernemer Ad van Ham van 88 Balls Media zat vanwege Corona ook zonder werk en vond het leuk om samen met mij op pad te gaan en hier mooie video’s van te maken. Dit werd hele leuke content op social media waardoor wielerplatform Bicycling als mediapartner aanhaakte en we uiteindelijk een hele toffe reeks van favoriete trainingsrondjes konden delen met wielerliefhebbers, om ze vervolgens zelf te fietsen.

Het heeft me in eerste instantie financieel weinig opgeleverd maar het gaf me nieuwe energie en ik heb in een sombere tijd veel mensen kunnen inspireren en mijn netwerk verder uitgebreid. Deze video’s en andere content waarmee ik positiviteit wilde delen trokken de aandacht van een aantal bedrijven. Dat heeft me enkele mooie nieuwe opdrachten en kansen opgeleverd waaronder een deeltijdbaan bij MB Sportswear.

2021

Komend jaar ga ik MB Sportswear ondersteunen bij het opzetten van een Retail lijn, ben ik betrokken bij een stukje productontwikkeling, communicatie, marketing, sales en zet ik mijn netwerk in om nieuwe concepten te ontwikkelen.

De bodem van de put heb ik inmiddels wel gezien, dus ik heb er vertrouwen in dat het vanaf nu alleen maar beter kan gaan en dat ik komend jaar als ondernemer ook weer hele toffe events mag organiseren zoals de Grenspalenklassieker die ik samen met Bram Tankink en Jos van Emden heb opgezet. Afgelopen voorjaar moesten we helaas alles afblazen, maar ook dat heeft uiteindelijk zijn voordeel gehad, want we hadden een jaar langer de tijd om met succes de hype rondom de grenspalen te vergroten. Ondanks de 2e lockdown waarin we nu zitten, schrijven mensen zich massaal in voor onze toertochten, dus dat geeft wel aan dat we iets unieks aan het neerzetten zijn en dat iedereen weer hunkert naar mooie events en avonturen op de fiets.

Vitaliteit

Sowieso is bewegen in deze tijd enorm belangrijk. Ik begrijp de ernst van de situatie rondom het Corona virus maar ik vind de berichtgeving te vaak negatief en angst zaaiend, terwijl er weinig aandacht is voor manieren om je weerstand te verhogen.

Deze periode maakt juist duidelijk hoe belangrijk het is om gezond te leven en hoe belangrijk vitaliteit is in het dagelijks leven en op de werkvloer. Nu is het Corona maar werkstress, depressiviteit en burn outs zijn net zo’n grote gevaren die op de loer liggen in onze huidige maatschappij, dus ik hoop dat bij veel mensen en bedrijven hun ogen open gaan en dat daar in de toekomst extra aandacht voor is. In mijn netwerk zitten veel specialisten zoals coaches op het gebied van voeding, ademhaling, stress en persoonlijke ontwikkeling. Samen met hen help ik graag bij het samenstellen en organiseren van vitaliteitprogramma’s en andere activiteiten om een positieve en sportieve vibe te creëren op de werkvloer.

Practice what you preach

“Pratice what you preach” zeg ik altijd en daarom deel ik graag mijn eigen passie voor de sport. Degene die me volgen op social media hebben kunnen zien dat ik afgelopen zomer twee fantastische sportreizen heb gemaakt. Met mijn fietsmaatje Christine ben ik 10 dagen gaan fietsen in de Franse Alpen en met collega ondernemer en sportmaatje Judith ben ik het Meer van Gruyeres overgezwommen in Zwitserland. Beiden avonturen heb ik met deze twee toppers omgezet in gave sportreizen waarmee we andere liefhebbers willen begeleiden en inspireren om hun eigen sportieve grenzen te verleggen en zich als persoon verder te ontwikkelen. De Mont Venttrio en Swim Lac de La Gruyeres.

Deze sportieve vakanties hebben mij ook veel moois gebracht, waaronder het besef dat je goed voor jezelf moet zorgen. Ik heb de rust en de balans in mijn leven teruggevonden en de vechtlust gekregen om door een moeilijke periode heen te komen. Ik had bijvoorbeeld nog nooit verder gezwommen dan 4 km en door een blessure kon ik de laatste 1,5 maand voor de grote uitdaging niet meer trainen. Uiteindelijk is het me op mentaliteit en doorzettingsvermogen gelukt om ruim 13 km te zwemmen. Toen ik in het water lag heb ik regelmatig tegen mezelf gezegd “dit gaat me godverdomme lukken….” (excuses voor de woordkeuze maar dit dacht ik echt!) en tegelijk dacht ik, als ik dit haal dan kan ik alles aan en dat gevoel en die ervaringen vind ik fantastisch om te delen met anderen.

Masker

Enerzijds hebben al die toffe momenten van afgelopen jaar me veel energie opgeleverd en ik heb ze met veel plezier gedeeld, maar ergens was het ook wel makkelijk om zo de aandacht af te leiden van de problemen die ik privé had. Het was geen vlucht voor de realiteit, maar op sommige momenten wel een masker om mijn echte gevoel van dat moment achter te verbergen. Daarom vind ik het belangrijk om ook die kant van het verhaal met jullie te delen, want het is niet erg om af en toe je kwetsbaarheid te tonen. Ik denk dat het juist krachtig is om te laten zien dat het leven niet altijd perfect verloopt. Elk huisje heeft zijn kruisje en in mijn geval was dat het falen van mijn huwelijk en vervolgens kwam daar het Corona virus overheen met alle financiële gevolgen van dien. Maar als ik het relativeer dan mag ik mezelf gelukkig prijzen met mijn gezondheid, twee prachtige zoontjes en mijn familie en vrienden die altijd voor me klaar staan.

De mooiste bloemen groeien langs de rand van het ravijn

Ik heb het afgelopen jaar veel leermomenten gehad en durf wel te zeggen dat ik een betere versie van mezelf ben geworden.

Nadat ik het nummer van Veldhuis en Kemper “Ravijn” had gehoord liep al een hele tijd rond met de titel van mijn blog, maar het duurde even voordat ik de juiste woorden kon vinden om mijn gevoel erbij te omschrijven.

Ondanks dat ik me weleens zorgen maak, probeer ik uit elke situatie iets positiefs te halen en in een jaar wat ik het liefst zo snel mogelijk afsluit heb ik toch veel mooie momenten meegemaakt. Ik ben de kleine dingen in het leven nog meer gaan waarderen, ik geniet van mijn vrijheid, heb prachtige avonturen beleeft, nieuwe kansen gekregen, de band met mijn kinderen versterkt, leuke mensen ontmoet, mijn echte vrienden leren kennen, ik ben creatiever geworden en hopelijk gaat er nog veel meer moois komen, want….

“De allermooiste bloemen groeien vlak langs het ravijn en om die te kunnen plukken moet je durven bang te zijn. En als de mooiste bloemen groeien, vlak langs het ravijn, dan moet daar ook het beste uitzicht op je stoutste dromen zijn…”

Ik wens iedereen een fijne jaarwisseling en een onvergetelijk 2021 vol mooie momenten!