Steven rooks

Wielrennen

Steven Rooks (7 augustus 1960) begon op 18-jarige leeftijd met fietsen en tekende in 1982 zijn eerste profcontract. Een jaar later brak Rooks al door bij het grote wielerpubliek! Hij won bij zijn eerste deelname meteen de voorjaarsklassieker Luik – Bastenaken – Luik. Dit bleek een opmaat naar een mooie carrière vol ereplaatsen en overwinningen in grote wedstrijden.

Zijn meest succesvolle jaar was 1988 toen hij 2e werd in de Tour de France. Hij verloor nipt van Pedro Delgado, maar wist die editie wel de bolletjestrui en de rit naar Alpe d’Huez te winnen. Vele overwinningen later, waaronder twee Nederlandse kampioenschappen en de winst in de Amstel Gold Race, stopt Steven in 1995 als professioneel wielrenner en gaat als analist en co commentator bij de NOS aan de slag. In 1999 wordt Steven Rooks ploegleider bij het toenmalige TVM, totdat de ploeg ophoudt te bestaan. In 2010 richt hij de Steven Rooks Challenge op, een eigen toertocht in Zuid-Limburg met de start en finish bij Parkhotel Valkenburg.

Sinds enkele jaren is Steven teammanager van Parkhotel Valkenburg cycling team, dat vanaf komend jaar verder gaat onder de nieuwe naam Destil-Piels (heren) en Parkhotel Valkenburg-Piels (dames). Daarnaast is hij mede oprichting van Cima Coppi, een zakelijk netwerk van fietsende ondernemers en andere professionals met een passie voor de wielersport. Zijn ervaring als (ex)prof gebruikt hij om ondernemers en werknemers te inspireren naar een vitale en gemotiveerde levensstijl. In die hoedanigheid is Steven Rooks bij Super Sport Events te boeken voor fietsclinics, presentaties en het vitaliteitsprogramma “The road to…”

steven-rooks-2