Van boomkweker naar sport ondernemer

Van boomkweker naar sport ondernemer

Jubileums zijn er om te vieren en vandaag is zo’n dag voor mij!
Precies vijf jaar geleden gooide ik het roer om en zette ik mijn eerste stappen als zelfstandig ondernemer. Voor mijn gevoel heb ik het al talloze keren verteld, maar velen blijven het een bijzonder verhaal vinden. Een boomkweker die zijn geluk gaat beproeven in de sportbranche. Ik neem jullie nog één keer mee in een vogelvlucht langs mijn jeugd en de afgelopen vijf jaar.

De boomkwekerij
Het begon allemaal op 7 November 1979, toen ik geboren werd op het platteland van Boxtel. Ik was het oudste kind uit een gezin van 5 kinderen en spreekwoordelijk in de wieg gelegd om thuis het bedrijf over te nemen. In mijn geval een boomkwekerij.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na mijn opleiding tot ingenieur in de Tuinbouw stapte ik in 2003 direct in het bedrijf van mijn ouders. Na bijna 10 jaar fulltime dienstverband bij mijn ouders kwam ik op een kruispunt in mijn leven te staan. Ik kreeg geen vrijheid om mezelf te ontwikkelen en begon te twijfelen of ik het bedrijf wel wilde overnemen, ik miste de waardering en had veel negatieve energie in mijn lijf.

Sport was in die periode mijn uitlaatklep en bij toeval werd ik gevraagd om deel te nemen aan Alpe d’HuZes. Een fietsevenement om geld in te zamelen voor een goed doel. Dat evenement opende mijn ogen. Ik organiseerde van alles om geld in te zamelen, ik was bezig met sport, ik voelde de saamhorigheid tijdens AD6; de inspiratie, het doelen stellen, alles wat ik meemaakte in die periode voelde als een warm bad. Dit was wat ik wilde, dus ik besloot mijn hart en mijn passie te volgen en voor mezelf te beginnen.

Super Sport Events
7 Maart 2014. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Ik stapte als jonge ondernemer bij de Kamer van Koophandel in Eindhoven naar binnen en een uur later was Super Sport Events geboren.
Ik ben niet iemand van de uitgebreide ondernemersplannen, doe veel op gevoel en ben mijn bedrijf op basis van gezond boerenverstand en een passie voor sport gestart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor een stukje zekerheid van inkomen bleef ik voorlopig nog werken op de kwekerij. Daarnaast begon ik één dag in de week met het organiseren van sportevenementen, clinics en presentaties met topsporters met als doel om mensen te inspireren en te begeleiden naar een vitale en gemotiveerde levensstijl. Langzaamaan begon ik een netwerk en referenties op te bouwen waardoor ik steeds minder op de kwekerij te vinden was. Sinds twee jaar ben ik fulltime met Super Sport Events bezig en als freelance events manager actief voor andere organisaties.

Twijfels
In de beginperiode kwam ik er al snel achter dat ondernemen in een nieuwe branche niet zo makkelijk was. Zonder netwerk, zonder opleiding en zonder gunfactor was het moeilijk opboksen tegen de gevestigde orde. Dat maakte me behoorlijk onzeker. Die onzekerheid heeft me altijd in de weg gezeten en is iets wat ik vanuit mijn verleden heb opgebouwd. In mijn periode op de boomkwekerij heb ik weinig waardering gevoeld, complimenten waren er nauwelijks maar kritiek volop. Onbewust vormt je dat toch tot de persoon die ik nu ben.
Ik ben vaak bezig met wat andere van mij vinden en dan schieten er allerlei twijfels door mijn hoofd. Doe ik het wel goed, heb ik genoeg kennis van zaken, kom ik goed over of zien ze me nog als boomkweker?

Velen vroegen zich af hoe ik mijn brood ging verdienen in deze branche, ik kreeg ongevraagde adviezen en werd zelfs gewaarschuwd dat het bijna onmogelijk was om vanuit het niks in de sport te beginnen. Ik merkte om mee heen dat mensen dachten, waar gaat hij in godsnaam aan beginnen en misschien is dat laatste wel juist de schop onder mijn kont geweest om er toch vol voor te gaan. Als ik ergens energie van krijg, dan zijn het wel uitdagingen waarvan op voorhand wordt gezegd, dat lukt je nooit. Dan is geen berg te hoog en gebruik ik vaak mijn sportieve prestaties als inspiratie om die twijfels aan de kant te zetten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Coaching
Om te bereiken waar ik nu sta heb ik vaak hulp gehad van een coach. Dat begon al met de keuze om de kwekerij niet over te nemen. Een ondernemerscoach hield me in die tijd een spiegel voor en liet me inzien waar mijn kwaliteiten lagen. Later toen ik voor mezelf had gekozen, heb ik via Rachel van de Greef haar coaching traject “Picknick met een klik” gevolgd waarbij Bob Hutten van Hutten catering mijn ondernemerscoach werd. Bob leerde me meer focus aan te brengen en mijn propositie scherper te stellen. Daarnaast heeft hij mij vooral geïnspireerd als persoon. Zijn authentieke stijl en zijn vastberadenheid vond ik heel fascinerend en daar ben ik mezelf later ook steeds bewuster van geworden.

Persoonlijke ontwikkeling
De afgelopen vijf jaar is één grote ontdekkingsreis geweest. Waar liggen mijn kwaliteiten en wat zijn mijn valkuilen? Ik heb geleerd om vooral mezelf te blijven, ondernemen vanuit mijn passie en vanuit mijn hart. Dan sta ik in mijn kracht en ben ik ook het meest zelfverzekerd.

Ik word daarin momenteel gecoacht door Sanne van Paassen.
Sanne was één van de eerste topsporters die ik benaderde om clinics mee te organiseren. Inmiddels kennen we elkaar al jaren en is Sanne ook voor zichzelf begonnen als ondernemerscoach. We sparren regelmatig met elkaar en enkele weken geleden vroeg ze me opeens voor haar podcast show. Het eerste wat ik kon uitbrengen was, hoezo wil jij mij interviewen? Wat is er zo bijzonder aan mij?

Sanne liet me inzien dat ik trots moet zijn op wat ik al heb bereikt en na afloop van ons podcast gesprek heb ik haar gevraagd of ze me wilde coachen. Ik wil me graag verder ontwikkelen als ondernemer en als mens. Zelfverzekerder zijn, op een juiste manier omgaan met mijn energie en een beter balans vinden tussen werk en privé. Iets wat steeds moeilijker is geworden sinds ik fulltime voor mezelf werk en een gezin heb met 2 geweldige zoontjes.

Gezin
Het gevaar van social media is dat aan de buitenkant alles geweldig lijkt en daar doe ik zelf vrolijk aan mee. Ik deel veel gave berichten over de kids, mijn events en werk daarnaast aan mijn personal branding om de expert op fietsgebied te worden. In werkelijkheid is het gewoon keihard werken om alle ballen in de lucht te houden en een goede balans te vinden.

Ik kom uit een ondernemersgezin waar altijd hard werd gewerkt. We zijn nooit op vakantie geweest en zaterdags langs het voetbalveld heb ik mijn ouders nooit gezien. Ik weet hoe het voelt om weinig aandacht te krijgen en die aandacht wil ik mijn vrouw en kinderen wel geven, maar helaas gaat dat niet altijd. Een bedrijf opbouwen lukt niet met 40 uur in de week, dat is vooral heel veel investeren in jezelf en je netwerk. Financieel is het daardoor nog geen vetpot geweest, terwijl je toch goed voor je gezin wil zorgen.

 

Ik voel me daardoor regelmatig klote, zeker als iets niet lukt of als dingen anders lopen dan verwacht. Soms voelt dat als falen en op die momenten pak ik vaak even de fiets om mijn hoofd leeg te maken en de boel te relativeren. Teleurstellingen horen bij het leven en daar hoef je je niet voor te schamen. Succes wordt bepaald hoe je omgaat met teleurstellingen, dus ik probeer van al die momenten te leren en vervolgens om te zetten naar iets positiefs!

Ambitie
Op die manier bouw ik langzaam door aan mijn bedrijf en heb ik inmiddels de focus en de ambitie uitgesproken om full time in de fietsbranche mijn geld te verdienen. De investeringen van de afgelopen jaren beginnen zich langzaam uit te betalen. Mijn netwerk is enorm gegroeid, ik ben bestuurslid van een businessclub voor fietsende ondernemers, heb veel profrenners leren kennen, heb er enkele schitterende freelance opdrachtgevers bijgekregen en voel dat ik op de juiste weg ben, dat geeft me kracht!

Ik wil iedereen die in de afgelopen vijf jaar iets voor mij heeft betekent enorm bedanken voor hun hulp en advies. Zonder jullie was ik niet zo ver gekomen! Soms voelde ik me bezwaard als ik alleen kwam nemen en niets terug kon geven, maar hopelijk gaat die tijd nog komen.

De afgelopen vijf jaar zijn voorbij gevlogen. Het liefst was ik al wat verder geweest in mijn ontwikkeling, maar tegelijkertijd realiseer ik me waar ik vandaan ben gekomen. Ik ben begonnen op nul, maar van boomkweker uitgegroeid tot ondernemer in de sport en ja daar ben ik fucking trots op!
De komende vijf jaar blijf ik op mijn eigen manier doorbouwen aan SSE met deze prachtige quote van Sanne in mijn achterhoofd:

Om topprestaties te leveren hoef je niet persé de beste te zijn, maar de beste versie van jezelf!

Bjorn van de Langenberg – Eigenaar Super Sport Events

Tags:
,