Het belang van een goed ontbijt

Het belang van een goed ontbijt

Het belang van een goed ontbijt is bij veel mensen niet helemaal duidelijk. Het ontbijt wordt vaak overgeslagen terwijl het juist de belangrijkste maaltijd van de dag is.

Een goed vezelrijk ontbijt brengt je spijsvertering op gang, waardoor je gedurende de dag meer calorieën verbrandt. Bovendien zul je minder lekkere trek hebben, en dus minder snel ‘zondigen’. Als je goed ontbijt dan heb je meteen 20 tot 25% van je dagelijkse noodzakelijke energiebehoefte. Dit verkleint ook weer de kans op een dip tijdens de dag en je bent veel geconcentreerder op je werk.

Ook voor het sporten is een ontbijt heel belangrijk om goed te kunnen presenteren. Maar wat en wanneer kun je dan het beste eten? Hier volgen enkele tips:

– Eet ongeveer een uur voordat je gaat sporten je ontbijt, zodat je lichaam voldoende tijd heeft om het te verteren.
– De grootte van je ontbijt is afhankelijk van hoe intensief je gaat sporten.
– Ga je sprinten of iets anders intensiefs doen, pak dan een lichte maaltijd. Een smoothie of andere vloeibare voeding is dan ideaal.
– Ga je wat langer hardlopen, wandelen of fietsen, dan kun je wat meer eten omdat je lichaam op dat tempo de voeding beter verteert.
– Een kopje thee, 2 boterhammen met pindakaas en een banaan kun je als standaard maaltijd aanhouden. Een bakje yoghurt met muesli (als je lichaam dit goed verdraagt) en wat fruit is ook een goed ontbijt.
– Ga je langer dan 1,5 uur sporten, hou dan in gedachten dat je lichaam 200 tot 300 calorieën per uur verbrand. Neem in dat geval voldoende sportrepen, bananen en/of sportgelletjes mee voor onderweg.
– En last but not least….. vergeet niet om voldoende (water) te drinken!

Smakelijk eten en veel plezier tijdens het sporten!

Bron: De telegraaf