Inspiration du Ventoux

Inspiration du Ventoux

Inspiration du Ventoux

Fietsend op de Mont Ventoux dacht ik even aan al die vakantiegangers die jaarlijks naar All Inclusive resorts gaan in volgebouwde badplaatsen die ooit eens bekend stonden als toeristische trekpleisters. Veel van die zonaanbidders hebben een actieradius van zo’n 50 meter rond hun strandstoel waarvoor ze zelfs hun wekkertje zetten. Dat handdoekje moet namelijk wel om 07.00 uur op een gereserveerde stoel liggen om eersterangs te kunnen bakken in de zon!
OK, ik zal het eerlijk bekennen ! Ook ik heb daar ooit één keer aan mee gedaan, maar gelukkig was ik daar snel van genezen. Het beste medicijn ? Schaf een (race)fiets aan !

We moesten er dit jaar even op wachten, maar 5 september begon uiteindelijk ook onze vakantie. We hadden niks geboekt, maar afgesproken om Last Minute een bestemming te kiezen. Als fietsliefhebber stelde ik een inspirerende omgeving voor waar mijn trouwe tweewieler mee naar toe kon. Na goed overleg met mijn gezin zetten we dus koers richting de Mont Ventoux!

inspiration-du-ventoux-3

 

Berg van de Wind
De Mont Ventoux staat bekend als de berg van de wind. Tijdens de Mistral, een harde noordelijke wind, zijn er wel eens windsnelheden gemeten van zo’n 300 km/uur. Gelukkig is het in de zomermaanden vrijwel dagelijks mooi weer op en rond de Ventoux en daarom staat deze bestemming bij veel wielertoeristen hoog op de bucketlist!
Afgelopen zomer was de Ventoux zelfs het decor van één van de meest legendarische Tour de France etappes ooit gefietst! Vanwege de harde wind op de top was de etappe iets ingekort en de finish verplaatst naar Chalet Renard. Waar velen een saaie finale verwachtten werd het tegendeel werkelijkheid. De beelden van een rennende Chris Froome tussen massaal toegestroomde wielerfans zullen bij velen nog jaren op het netvlies gebrand staan!

inspiration-du-ventoux

 

Sportieve doel
Hoewel velen dus spreken over de berg van de wind, heb ik besloten om deze berg om te dopen tot berg van de fietsers! Wat ik hier de afgelopen weken heb meegemaakt is echt geweldig!
Ik heb me erover verbaasd hoeveel mensen deze berg uit hebben gekozen als hun sportieve doel van dit jaar ! Mannen, vrouwen, dik, dun, jong oud, Fransen, Engelsen, Duisers, zelfs Chinezen en natuurlijk heel veel Nederlanders…… racefietsen, mountainbikes, E-bikes, tandems…. je ziet hier werkelijk vanalles omhoog fietsen ! Ik heb een boomkweker gesproken die zichzelf jaren geen tijd gaf om eens lekker te fietsen, maar die nu met een paar vrienden toch de Ventoux heeft beklommen. “Geweldig” vond hij het. “De manier waarop ik voor mezelf grensverleggend bezig ben geweest op de Ventoux heeft me een ontzettende oppepper gegeven”! Ik ben een oude man voorbij gefiets van 85 jaar, ja serieus…. 85 jaar op een normale racefiets, die nog één keer de Ventoux wilde beklimmen en het ook gehaald heeft! Fantastisch !! En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vele sportieve doelen die hier op de Ventoux plaats vinden!
Afgelopen week was de Ventoux3 en vrijdag vindt hier ColSensation plaats. Goede doelen waarbij deelnemers proberen om de Ventoux van 3 kanten op één dag te beklimmen om zo geld in te zamelen in de strijd tegen kanker ! Schitterende initiatieven die ik van harte steun!

Cinglé du Ventoux
Fanatiek als ik ben werd ik natuurlijk geïnspireerd door al deze verhalen en initiatieven. Aanvankelijk was mijn plan om tijdens de vakantie s’ochtend korte ritjes te maken, zodat ik de rest van de dag leuke dingen kon doen met mijn vrouw en zoontje van 5 maanden. Daar heb ik me ook keurig aan gehouden, maar ik kon toch de verleiding niet weerstaan om nog even te fietsen voor de titel van “Cinglé du Ventoux” wat vrij vertaald de “Malloot van de Mont Ventoux” betekent. Hiervoor moet je de Ventoux van drie zijdes op één dag beklimmen.
Met de vele lange tochten uit mijn verleden als conditionele basis mocht dit geen probleem worden. Daarom had ik me tot extra doel gesteld om het ook zo snel mogelijk te doen. Dat sloot mooi aan bij mijn trainingsdoelen van dit jaar om wat korter en intensiever te trainen in de hoge hartslagzones. Kort samengevat: Harder fietsen in een kortere tijd, zodat ik wat minder uren op de fiets zit en privé ook meer tijd over houd voor mijn jonge gezinnetje. Hiervoor wordt ik begeleid door Energy Lab een collega bedrijf uit SX dat op basis van een conditietest een trainingsschema voor mij heeft gemaakt. Uiteindelijk lukte het me in iets meer dan zes uur om deze tocht van 140 km en 4400 hoogtemeters te volbrengen. Het ging boven verwachting goed en dat gaf me weer eens de bevestiging dat je met de juiste begeleiding, een positieve instelling en een goede voorbereiding alles kunt wat je zelf tot doel stelt!

inspiration-du-ventoux-2

 

The Road to…
Echt gaaf om zelfs tijdens je vakantie geïnspireerd te worden doordat zoveel mensen dezelfde passie voor sport, en fietsen in het bijzonder, delen! Het lijkt me ook echt fantastisch om bedrijven met fietsteams via mijn nieuwe trainingsprogramma “The road to….” te begeleiden naar de Mont Ventoux als sportieve doel. In drie maanden tijd samen met een (ex)profrenner werknemers klaarstomen om deze berg te beklimmen, misschien wel gekoppeld aan een goed doel. Mensen fitter en vitaler maken, samen grenzen verleggen en niet één, maar zelfs twee of drie keer die berg beklimmen! Samen fietsen, samen genieten, samen afzien en samen toewerken naar een topprestatie!!

 

Sportieve groeten,

Bjorn van de Langenberg – Oprichter Super Sport Events