Mont Ventoux

Mont Ventoux

Vakantie
Het is inmiddels alweer 4 weken geleden, maar ik denk er nog dagelijks met veel heimwee aan terug! Onze vakantie in zuid Frankrijk aan de voet van de Mont Ventoux! Twee weken leven als een god in Frankrijk, maar tegelijkertijd ook de plek waar mijn grote fietsuitdaging van dit jaar plaats zou vinden, 6x de Mont Ventoux beklimmen op één dag!

Door een hardnekkige peesblessure in mijn knie moest ik net voor de vakantie noodgedwongen een maand lang mijn trainingsintensiteit aanpassen. Geen topconditie dus, maar ik had het afgelopen half jaar genoeg basisconditie opgebouwd. Met afstanden tot 280 kilometer en vele hoogtemeters in de benen moest het goed komen. Wel had ik besloten mijn plannen iets om te gooien. Ik was van plan om meteen in de eerste week mijn recordpoging te ondernemen, maar die week heb ik nu benut om te trainen. Halverwege week 2 moest het echt gebeuren!

Eenmaal aangekomen in de Provence bleek die Ventoux toch iets indrukwekkender dan ik van tevoren dacht! Wat een joekel van een berg en wat waren die beklimmingen lang, zwaar en stijl! Even zag ik als een berg op tegen mijn uitdaging, maar gelukkig raakte ik dat gevoel al snel kwijt.
De eerste dag was nog wennen, maar vervolgens begon ik steeds soepeler omhoog te rijden. Wat heb ik genoten die eerste week! Onder een stralend zonnetje slingerend over de stijle weg door de bossen vanuit Bedoin naar boven. Genietend van de geleidelijke klim vanuit Sault omringd door lavendelvelden en met verbazing van het mooie uitzicht genoten tijdens de klim via Malauscene! Tijdens mijn beklimmingen ben ik regelmatig het monument van Tom Simpson gepasseerd dat 1,5 van de top ligt! Tijdens de Tour de France in 1967 werd een combinatie van doping, alcohol en de hitte, deze renner fataal. Simpson had zijn drang om te winnen iets te ver doorgevoerd met een fatale afloop als gevolg!

Mont Ventoux 1

De Kale Berg
De Mont Ventoux staat ook wel bekend als de reus van de Provence en “De kale berg”. Ben je eenmaal Chalet Reynard gepasseerd dan waan je jezelf in een compleet andere wereld. Langzaam verandert de berg in een kaal maanlandschap met een indrukwekkend uitzicht over de streek.
De naam van de berg is afgeleid van het woord “vent”….wind! Er zijn in het verleden wel eens windsnelheden tot 300 km/uur gemeten en dat dit geen fabeltje is, daar kwam ik de 2e week achter!

Na een heerlijke eerste trainingsweek, heb ik enkele dagen de fiets aan de kant gezet. Samen met Stephanie hebben we wat dorpjes bezocht, gegeten aan kabbelende beekjes, geluierd aan het zwembad en gewandeld door de wijnvelden. Op woensdag moest het gebeuren, maar ineens gooide de wind roet in het eten! De Mistral kwam opzetten en er werden de komende dagen enorme windsnelheden op de top voorspeld. De vooruitzichten op vrijdag zagen er beter uit, dus ik besloot mijn uitdaging nog één keer te verzetten. Maar dan moest het ook echt gebeuren, want dit was tevens onze laatste vakantiedag dus veel keus had ik niet meer!

Goed voorbereid besloot ik om 01:00 s’nachts te starten. Dat gaf me ruim de tijd om voor 18:00 de volgende avond te finishen. Aan alle zijdes had ik vlak onder de top wat flessen sportdrank, repen en gelletjes in de berm verstopt. Zo had ik voldoende eten en drinken voor onderweg. Daarnaast had ik natuurlijk voor goede verlichting gezorgd om ongelukken te voorkomen.
Ondanks mijn uitgekiende voorbereiding bleek het weer toch niet mee te werken. De vooruitzichten waren compleet omgeslagen en de Mistral zou die dag zelfs in kracht toenemen. Maar zoals ik al zei, veel keus had ik niet meer, dus ik zou wel zien waar het schip zou stranden. Nou dat kan ik je vertellen… 500 meter onder de top!
Tegen 02:15 naderde ik voor de 1e keer de top, maar fietsen was hier onmogelijk! Als een sluipmoordenaar kroop de wind over de top met snelheden die ik hier in Nederland nog nooit heb meegemaakt! Ik heb weleens verhalen gehoord dat het kan spoken op de Ventoux, nou dit was zo’n dag! Door dikke flarden mist en een orkaan ben ik de laatste 500 meter lopend boven gekomen. Na het bereiken van de top ben ik wederom lopend en vervolgens voorzichtig op de fiets afgedaald voor de 2e beklimming.

Dezelfde taferelen speelden zich af bij de 2e en 3e klim! Om 08:00 kwam ik voor de 3e keer boven, maar het weer werd er niet beter op! Vrienden zeggen weleens dat ik niet spoor met mijn fietsuitdagingen. Meestal lach ik het weg, maar ditmaal moest ik ze toch gelijk geven. Wat ik hier aan het doen was, was compleet onverantwoord. Ruim 7 uur had ik die nacht inmiddels op de fiets gezeten, maar ik was nog geen sterveling tegen gekomen op de berg. Volkomen begrijpelijk met windsnelheden die misschien wel de 300 km/uur uit die verhalen haalden! Op mijn Garmin had ik die nacht zelfs een minimum temperatuur van 4 graden gemeten!
Langzaam drong bij mij het besef door dat dit gekkenwerk was. Moet ik hier echt mijn leven riskeren om te laten zien hoe goed ik kan fietsen? Wie had ik iets te bewijzen? Niemand toch? Mijn benen begonnen al zeer te doen van het beuken tegen de wind en de motivatie om door te gaan was per kilometer kleiner geworden. Ik had de berg 3x beklommen van verschillende zijdes onder omstandigheden die waarschijnlijk niet veel mensen me na doen. Daar kon ik wel vrede mee hebben. Voorzichtig ben ik afgedaald naar de auto en heb ik de rest van de dag met Stephanie lekker aan het zwembad gelegen bij een temperatuur die ’s middags nog 27 graden haalde! Ongelooflijk wat een verschil met enkele uren eerder op de top!!

Mont Ventoux 4

Leermoment
Nu terug denkend vraag ik mezelf af wat ik geleerd heb van die ervaring en wat ik jullie als boodschap mee kan geven! Want dat is uiteindelijk ook het doel van mijn sportevenementen en sportclinics van Super Sport Events. “Mensen motiveren en inspireren met mijn passie voor sport” en daarnaast proberen om parallellen te leggen vanuit de sport met het dagelijks leven thuis en op de werkvloer!

Komen we niet allemaal weleens een Mont Ventoux tegen in ons leven? Een situatie waar je al lang naar uit kijkt, maar tegelijkertijd misschien wel als een berg tegenop ziet! Dat je anderen wil laten zien wie je bent en wat je kunt! De eerste schooldag in je nieuwe klas of die presentatie op het werk voor een volle zaal. Je rijexamen, die sollicitatie voor je droombaan of die verkoopdeal met een nieuwe klant! Die toptijd die je wil lopen op de halve marathon of je streven om Alpe d’Huez dit jaar binnen een uur te beklimmen!

Allemaal situaties waarvan je hartslag al snel richting het omslagpunt gaat en de adrenaline door je lijf giert! Momenten waar je weken, maanden of misschien wel een heel jaar naar uit hebt gekeken. Momenten waarbij al je arbeid en training hun vruchten af moeten werpen!
Desondanks zijn er natuurlijk altijd factoren die je zelf niet in de hand hebt, waardoor je verwachting net iets anders uit pakt dan gehoopt. Beter bekend als tegenslagen! Ik heb hier al vaker over geschreven in mijn blogs, maar een sporter krijgt nu eenmaal vaak met tegenslag en teleurstellingen te maken. Die horen nou eenmaal bij het leven! Het belangrijkste is, hoe ga je hier mee om!
Gooi je het bijltje erbij neer en laat je de teleurstelling winnen van je doorzettingsvermogen? Of ga je met opgeheven hoofd en vol overtuiging voor een nieuwe kans? Ik zelf heb geleerd om dat soort situaties vooral als leermomenten te zien. “OK, ik heb er alles aan gedaan en mag tevreden zijn met wat ik wel heb bereikt”. Accepteer de dingen die fout gingen of waar je geen invloed op had. Leer ervan, zodat je de volgende keer weet wat je anders kunt of moet doen! Dit werkt echt motiverend en geloof me, de volgende keer zal het ook echt beter gaan!

Draaf hier alleen niet te ver in door, zoals ik daar boven op die Mont Ventoux bezig was!
Een monument ter ere van jezelf is natuurlijk super cool, maar niet vanwege een fatale afloop zoals bij Tom Simpson.
Nee, dan wacht ik liever een jaartje om extra te kunnen trainen en meer ervaring op te bouwen! Zodat ik in de zomer van 2015 terug kan komen voor een nieuwe poging! Om uiteindelijk juichend op de top te staan en me te scharen in een illuster rijtje van ritwinnaars op de Mont Ventoux…… Jan Janssen, Eddy Merkx, Marco Pantani en Chris Froome!!!

Bjorn van de Langenberg – Oprichter Super Sport Events

Mont Ventoux 2