Netwerken is net werken

Netwerken is net werken

Netwerken is net werken
Wie kent hem niet? De kreet: Netwerken is net werken! Vaak wordt er met een lach gereageerd als ik vertel dat ik ga netwerken. “Ow, je gaat weer bier drinken met mannen in een pak” of “Wat een leventje heb jij, hoef je nooit te werken?”, Anderen reageren weer afkeurend “Netwerken… verschrikkelijk, daar heb ik echt een hekel aan, het is dat het van de baas moet maar anders….”!
Ik lach die reacties vaak weg, want afgelopen jaar heb ik een belangrijke les geleerd: Het gaat er niet om wat je kunt, maar om wie je kent!
Natuurlijk is het belangrijk dat je iets kunt en dat je dit goed doet, maar het is nog veel belangrijker om een goed netwerk te hebben. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat 70% van de vacatures in het bedrijfsleven via bestaande contacten ingevuld worden.

Netwerkborrel
Onder veel mensen heerst een soort van negativiteit rondom netwerken, ze zien het als een vorm van tijdverspilling. Nou ik kan je verzekeren, het is alles behalve dat!
Nog geen drie jaar geleden ben ik begonnen met mijn bedrijf Super Sport Events. Als boomkweker gooide ik het roer 180 graden om en koos van een carrière in de sport. Geen opleiding, geen diploma, geen netwerk, ik had helemaal niks behalve een droom en een passie voor sport. Er zat dus maar één ding op: Netwerken! Ik moest mensen leren kennen die actief waren in de sport, mensen die met topsporters werken en mensen uit het bedrijfsleven. Ik reed van netwerkborrel naar netwerkdiner en van afspraak naar afspraak. Ik stuurde mailtjes en pleegde telefoontjes naar namen en adressen die ik door kreeg en stap voor stap vormde zich een netwerk, waarmee ik mijn eerste stapjes kon zetten als zelfstandig ondernemer.

Gunfactor
Netwerken is jezelf zijn! Ik kan soms een beetje introvert overkomen, dus het was niet altijd leuk om te doen. Grote groepen mensen waar ik niemand ken schrikte me in die tijd weleens af. Zeker omdat ik als beginneling zonder diploma en zonder achtergrond in de sport een beetje onzeker overkwam. Toch moet je die drempel over als je iets wil bereiken en na verloop van tijd werd ik er steeds handiger in. Ik leerde dat het belangrijk is om gewoon jezelf te zijn en te vertellen waar je blij van wordt. Vanuit je passie vertellen over je werk en je ambities. En daarnaast oprecht geïnteresseerd zijn en luisteren naar wat anderen te vertellen hebben. Alleen op die manier creëer een gunfactor die Ooo zo belangrijk is om je droom waar te maken.

Wielercafé
Netwerken is jezelf laten zien en horen. Om die reden heb ik een jaar geleden mijn eerste wielercafé georganiseerd. Niet om er rijk van te worden, maar omdat ik een enorme passie voor fietsen heb. Ik wilde de bezoekers van mijn wielercafé een leuke avond bezorgen en daarnaast naamsbekendheid opbouwen en mijn netwerk vergroten. Wat begon als iets kleins is in een jaar tijd uitgegroeid tot een groot terugkerend evenement met veel trouwe bezoekers.
Het heeft me nieuwe opdrachten opgeleverd en mijn netwerk is hierdoor in een stroomversnelling gekomen. Ik heb enorm veel mensen uit de wielerbranche leren kennen en het mooiste van alles, enkele hadden ook al van mij gehoord. Mijn ambitie om Tom Dumoulin een keer als gast in mijn wielercafé te ontvangen werd binnen 10 maanden werkelijkheid en met veel renners heb ik een vertrouwensband opgebouwd. Ik mocht bijvoorbeeld op uitnodiging van Maarten Tjallingii als gast mee naar het wielergala waar de complete wielertop uit Nederland aanwezig was. En dan te bedenken dat ik twee jaar geleden nog bijna fulltime met mijn handen in de potgrond zat. Zonder netwerken was dit nooit gelukt!

Netwerken op de fiets
Netwerken is niet alleen nuttig, maar ook leuk als je een vorm kiest die bij je past. Die netwerkborrels waar iedereen in pak rondloopt en met visitekaartjes strooit, waren niet echt mijn ding. Zodoende ben ik verder gaan zoeken en kwam ik afgelopen jaar in contact met Cima Coppi. Een landelijk netwerk van fietsende ondernemers met teams in verschillende grote steden.
“Fietsen is het nieuwe golfen”! Ik heb het al een aantal keer voorbij horen komen en sluit me er graag bij aan. De tijd van netwerken op de golfbaan is passé, fietsen is de nieuwe hype! Cima Coppi is een initiatief van o.a. oud wielerprofs Danny Nelissen en Steven Rooks. Iedere eerste vrijdag van de maand hebben hardwerkende ondernemers een goed excuus om hun kantoor eerder af te sluiten. Om 16.00 uur wordt er verzameld voor een fietstocht van ongeveer 50 km. Snelheid is hierbij van ondergeschikt belang, want waar het om draait is netwerken. Gesprekken die beginnen over fietsmaterialen en sportieve doelen zijn voor mij al een aantal keer geëindigd in zakelijke afspraken of doorverwijzingen naar interessante personen.

Leuke bijkomstigheid; netwerken op de fiets is voor mij een goede smoes om met de profs te trainen. Als klein kind zag ik mezelf al rijden tussen al die toppers in de Tour de France. Een fantasie die helaas geen werkelijkheid is geworden, maar vorige week zat ik wel ineens bij Bram Tankink in het wiel te hijgen. Bram begint dit seizoen aan zijn laatste jaar als wielerprof en denkt al na over zijn maatschappelijke carrière na de fiets. Afgelopen jaar was hij zowat elk wielercafé als prominente gast aanwezig. Wielerfans zijn dol op zijn verhalen en Bram is voor mij een mooie ambassadeur voor Super Sport Events. Tijdens een MTB ritje door Limburg hebben we elkaar eens in een andere setting gesproken over normale dagelijkse dingen. We hebben elkaar als mens leren kennen en een mooie basis gelegd om in de toekomst ook zakelijk wat voor elkaar te betekenen in de vorm van fietsclinics en presentaties!

netwerken-is-net-werken-2

Een lange adem
Netwerken is een lange adem hebben en de gunfactor creëren. Om die reden is social media ook belangrijk. Ik krijg weleens het verwijt waarom ik zoveel berichten over fietsen deel op Facebook, Twitter en LinkedIn. “Heb jij nog wel tijd voor je gezin”? Natuurlijk maak ik tijd voor mijn gezin, maar mijn privéleven hoef ik toch niet met iedereen te delen? Fietsen daarentegen is onderdeel van mijn imago en belangrijk voor mijn geloofwaardigheid. Het is mijn ambitie om een grotere rol in de (professionele) wielersport te vervullen, omdat het een grote passie is van mij. Dat draag ik graag uit, maar dat gaat stapje voor stapje. Als mensen aan fietsevenementen denken, dan moet uiteindelijk mijn naam naar boven komen. Dat lukt alleen door mezelf te laten zien, door mijn ambitie uit te spreken en door mensen te ontmoeten, kortom door te netwerken! En ja, dat is af en toe best hard werken, maar zoals een belangrijke wet in de wielerwereld klinkt; de aanhouder wint!

Bjorn van de Langenberg  – oprichter Super Sport Events –

Ps. Voor iedereen die een keer met mij wil netwerken (op de fiets). Ik ben bereikbaar via 06-10219108 of bjorn@supersportevents.nl