Een ode aan Tom

Een ode aan Tom

Een ode aan Tom
OK, ik zal het maar meteen bekennen… Ik ben fan! de laatste keer dat ik echt fan was, was van het Ajax van Louis van Gaal in 1995. Ik had letterlijk en figuurlijk een levensgrote poster van Jari Litmanen boven mijn bed hangen en droomde ervan om in de voetsporen van Patrick Kluivert te treden! Tjonge wat heb ik zitten juichen en schreeuwen voor de TV toen hij met de punt van zijn teen de 1-0 maakte in de finale van de Champions League tegen AC Milan. Dat gevoel en die euforie heb ik sindsdien nooit meer zo hevig gevoeld, tot afgelopen zondag! Tom Dumoulin, mijn nieuwe held, eindelijk weer een Nederlandse winnaar van een grote ronde!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Eens in de zoveel jaar wordt er eentje geboren, een groot kampioen die talent koppelt aan karakter, wilskracht, focus en de juiste mentaliteit. Nederland heeft er in het verleden al velen voortgebracht.
Johan Cruijff, Inge de Bruin, Marianne Vos, Pieter van den Hoogenband, Sven Kramer, Irene Wust….. om maar eens een rijtje te noemen.
Alleen die ene opvolger van Jan Janssen en Joop Zoetemelk liet maar op zich wachten! 37 jaar lang heeft onze wielernatie uitgekeken naar een nieuwe held. Velen hebben geprobeerd om die troon te bestijgen, maar telkens strandden ze in het zicht van de finishlijn. Tot afgelopen week want nu hebben we Tom, een hele speciale!

Een groot talent
Kenners waren het er al langer over eens dat hij een hele grote ging worden, maar zo snel en op deze manier?! Ik volg Tom ook al wat jaren en vind het indrukwekkend om te zien wat voor stappen hij ieder seizoen maakt. Dat hij kon tijdrijden wisten we al een tijdje, maar een klassement rijden in een grote ronde? Tijdens de Vuelta in 2015 verraste hij vriend en vijand met zijn sterke optreden in de bergen, maar kwam hij uiteindelijk net tekort.. Daar begon wel mijn fascinatie voor de renner Tom Dumoulin en langzaam maar zeker werd ik steeds meer fan!
Door mijn passie voor wielrennen en mijn werkzaamheden met Super Sport Events leerde ik het afgelopen jaar veel mensen kennen uit Tom zijn netwerk. Zijn trainingsmaatjes in Limburg, de huisfotograaf van Team Sunweb, zijn vaste verzorger, de ontwerper van zijn tijdritpak…..! Allemaal lieten ze doorsijpelen dat Tom een hele speciale was en een enorm talent! Een renner met een eigen mening, met het hart op de tong. Een jongen die liever normaal bleef en de media verafschuwde. Een sportman en liefhebber die diep in zijn hart deze zomer liever de Tour had gereden in plaats van de Giro! Een gentlemen in het peloton en boven alles, een perfectionist met een enorme focus en die over ieder detail nadacht. Al die verhalen, het begon me zo te boeien, dat ik al snel de ambitie had om hem een keer als gast te ontvangen in mijn wielercafé! Een ambitie die afgelopen najaar realiteit werd.

Wielercafé
Tijdens de Olympische spelen mocht ik een wielercafé organiseren dat volledig in het teken stond van Dumoulin. Er was namelijk een Opera over hem geschreven “De berg van Tom”. Tom werd tijdens die voorstelling al op een voetstuk gehesen en voor god aangezien. Dat bleek op dat moment nog iets te vroeg, maar het gaf wel aan hoe de publieke opinie over hem was.
Nog geen twee maanden later en na flink wat lobbyen kreeg ik het goede nieuws dat Dumoulin graag een keer te gast wilde zijn in mijn wielercafé. Normaal hield hij dit soort dingen af, maar hij wilde wel een keer een uitzondering maken. Een klein vreugdekreetje kon ik toen al niet onderdrukken.

Samen met Gert Jakobs en Anna van der Breggen hebben we ons die avond kapot gelachen om het zitvlakprobleem van Bram Tankink en het poepverhaal van Dumoulin tijdens de Tour de France van 2016. Die avond zagen we een andere Tom dan tijdens zijn TV interviews. Tom was helemaal los en vertelde zonder blikken en blozen over zijn avontuur in de camper van een Frans gezinnetje! Niet wetende dat er tijdens de Giro nog een deel 2 zou volgen.
Komend najaar staat mijn volgende wielercafé op de planning en het zou natuurlijk fantastisch zijn om Tom daar weer bij te hebben!

(beelden van het eerste wielercafé moet je echt even terug kijken via deze link)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nou zijn er momenteel enorm veel mensen die een graantje mee willen pikken van Tom zijn succes en ik zal eerlijk bekennen, als hij de Giro niet had gewonnen had ik deze blog ook niet geschreven. Maar de reden dat ik Tom graag als gast in mijn wielercafé heb is puur uit liefhebberij. Vanwege mijn enorme passie voor de wielersport en grote adoratie voor de renner Dumoulin.
Wat heb ik de afgelopen drie weken meegeleeft tijdens de Giro d’Italia. Dag na dag zag je hem sterker worden. Een fenomenale tijdrit en nog mooiere overwinning op de Oropa! De grote vraag rees al snel “Gaat hij dit volhouden tot het eind”?
Na alles wat ik van Dumoulin had gehoord en gezien, zelfs na die noodstop in de berm, wist ik het zeker. Tom zou de eerste (mannelijke) renner worden na Joop Zoetemelk die een grote ronde ging winnen! Met tranen in mijn ogen heb ik zondag door de huiskamer staan springen toen Dumoulin het flikte! Eindelijk hebben we weer een winnaar, een hele grote van de buitencategorie! Eentje die nog vele prijzen gaat winnen, daar ben ik van overtuigd.

Ik ben fan
Ik heb altijd gedacht dat je alleen als klein jongetje een idool mag hebben met posters boven je bed of een shirt dragend met zijn naam achterop. Volwassenen doen zoiets toch niet meer? Maar hé, wat kan mij het schelen. Ik ben fan van Dumoulin of zoals ze het in Limburg noemen “ik ben een Dumoulist” en ben er trots op ook, vandaar een ode aan Tom! Vroeger als klein jongetje zou ik de droom hebben om net zo goed te worden als Dumoulin, nu droom ik ervan om onderdeel te worden van Team Sunweb en samen met het management Tom te begeleiden naar nieuw succes. Voorlopig gebruik ik zijn prestaties om mezelf en andere te inspireren het uiterste uit jezelf te halen en je dromen na te streven #creatingmemories! En heel stiekum probeer ik mijn eigen kleine held ook enthousiast te maken voor de fietst. Even snel gerekend zou Mads over 25 jaar de opvolger van Dumoulin kunnen zijn! 😉

Sportieve groeten,

Bjorn van de Langenberg   

– Dumoulist, trotse vader en oprichter van SSE –