Snelcursus bewegen

Snelcursus bewegen

Wat weet jij nou echt over bewegen? Waarschijnlijk alleen dat het goed is voor je gezondheid en dat je er door calorieën verbrandt, maar er zijn daarnaast nog veel meer dingen die er toe doen.

In onderstaande lijst geven we je een snelcursus bewegen door middel van interessante weetjes.

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen
Om ervoor te zorgen dat mensen genoeg bewegen is de richtlijn Nederlandse Norm Gezond Bewegen samengesteld.
Deze norm ziet er als volgt uit:

  • Ben je tussen de 4 en 17 jaar, dan geldt dat je dagelijks minimaal een uur matig intensief lichamelijk actief moet zijn. Daarnaast moet je minsten twee keer per week bezig zijn met kracht-, lenigheids- en coördinatieoefeningen.
  • Volwassenen (18 – 54 jaar) dienen dagelijks minimaal een half uur matig intensief lichamelijk actief te zijn.
  • Ben je 55 jaar of ouder, dan ligt de norm op minimaal een half uur intensieve lichamelijke activiteit per dag.

De Fitnorm
Om fit te blijven moet je minimaal drie keer per week twintig minuten een zwaar intensieve lichamelijke activiteit verrichten. Wist je dat? En dat is niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door.
In Nederland voldoet ongeveer 20 procent van de volwassenen aan de Fitnorm.

De Combinorm
Je voeldoet aan de combinorm als je aan de minimale vereisten van de Nederlandse Norm Gezond bewegen en de Fitnorm voeldoet.

Inactiviteit
We horen steeds vaker dat we inactiever worden. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? Voor jongeren (4-17 jaar0 geldt dat je inactief bent als je zowel in de zomer als in de winter minder dan drie dagen per week ten minste een uur matig intensief actief bent. Maar liefst een op de acht jongeren in Nederlands is inactief.

Voor volwassenen ligt dat net iets anders. Ben je 18 jaar of ouder, dan ben je pas inactief als je zowel in de zomer als in de winter niet één dag per week minstens een half uur matig lichamelijk actief bent.

Sedentair gedrag
Onder dit begrip valt het gedrag met een zeer laag energiegebruik, zoals zitten en liggen.
Voor jongeren tussen de 4 en 17 jaar is de ‘beeldschermnorm’ in het leven geroepen. Deze norm houdt in dat jongeren in hun vrije tijd niet langer dan twee uur per dag mogen besteden aan het kijken naar een beeldscherm.
Voor volwassenen hier nog geen richtlijn voor.

Lichamelijk actief
Nederlandse volwassenen zijn gemiddeld 202 minuten per dag lichamelijk actief. Deze lichaamsbeweging komt voornamelijk door werk, gevolgd door het huishouden, tuinieren en wandelen.
Nederlandse jongeren zijn gemiddeld 138 minuten per dag lichamelijk actief. Sporten is voor jongeren de voornaamste bron van bewegen.

Actief of inactief?
Lager opgeleiden, niet-sporters, niet-werkenden en personen met een niet-Nederlandse herkomst zijn vaker inactief.
Werkenden, mensen met een Nederlandse herkomst en sporters in de leeftijdsgroep 35 – 54 jaar halen relatief vaak de normen.

Bron:
www.sport.nl
www.padma.nu [Foto]