Sporten tegen stress

Sporten tegen stress

Werkend Nederland ervaart tegenwoordig toenemende werkstress.
Maar liefst 40% van de werkende zegt in het werk meer stress te voelen dan een jaar geleden. Deze toenemende stress wordt onder andere veroorzaakt door te veel digitale informatiestromen, onzekere toekomstverwachtingen en de hoge eis aan flexibiliteit. Het wordt steeds moeilijker om een goed evenwicht te vinden tussen werk en privé.

Er is een manier om de stress te verminderen. Namelijk; door te sporten.
Wij geven tien belangrijke feiten over welke invloed sporten op stress heeft.

 1. Sporten beïnvloed je hele chemiefabriek.
  Het hormoon endorfine komt vrij door sporten en dit geeft je een goed gevoel. Het stresshormoon cortisol wordt sneller afgebroken. Hierdoor voel je je ontspannen.
  Mensen met langdurige stress hebben een verhoogde bloeddruk. Door te sporten daalt je bloeddruk en dit is beter voor je gezondheid.
 2. Bewegen maakt je hoofd stil
  Sporten en piekeren gaan niet samen, tijdens sporten vertragen je gedachten. De stilte in je hoofd is een fijne en ontspannen ervaring. Stress ontstaat door ons denken. Door te bewegen doorbreek je de gedachtestroom en is er ruimte voor ontspanning.
 3. Je creativiteit ontwaakt
  Tijdens het sporten doorbreek je denkpatronen en daardoor krijgt creativiteit de ruimte. Tijdens het hardlopen ontstaan ineens oplossingen en nieuwe ideeën. Niet omdat je bewust erover nadenkt, nee ze ploppen ineens op in je bewustzijn. Vaak zijn dat de beste ideeën.
 4. De ademhaling verdiept
  Sporten maakt dat je dieper gaat ademen en gaat hijgen. Bij stress is het hormoon cortisol verhoogd. De snelste manier om dit hormoon af te breken is je ademhaling te verdiepen. De extra zuurstof die je inademt geeft je een fitter en vitaler gevoel.
 5. Meer energie
  Stress geeft je een gevoel van futloosheid. In alles wat extra inspanning vraagt heb je geen zin. Eigenlijk wil je liever op de bank hangen en niks doen. Juist dan is het belangrijk om te gaan sporten. Van sporten krijg je een energie boost en voel je je vitaal.
 6. Positieve gevoelens
  Bewegen heeft een positief effect op negatieve spiralen, je gevoelens en emoties. Nadat je gesport hebt voel je je beter. De spiraal van je negatieve gevoelens doorbreek je. Je voelt je trots, je bent blij met je prestatie.
 7. Gezond in de natuur
  Bewegen in de natuur is gezond. De groene natuur heeft een helende werking op ons en verdrijft de stress onmiddelijk. Gebruik je zintuigen bewust door je af te vragen wat je ruikt, wat je ziet en wat je voelt. Hierdoor verleg je de aandacht van je hoofd naar je lichaam.
 8. De geest is meer flexibel
  Door te bewegen is je geest meer flexibel. Je kunt de zaken waar je mee zit gemakkelijker in een ander perspectief zien.
 9. Betere slaap
  Door aanhoudende stress slaap je slechter en onrustiger. Bewegen vermoeid lichamelijk. Je voelt je meer ontspannen waardoor je lekkerder slaapt.
 10. Sociaal
  Sporten maakt verhalen los. Al sportend met iemand deel je gemakkelijk wat je bezig houdt. Soms kan je meer afstand nemen van je problemen en kan je beter relativeren.

 

Bronnen:

Hensen, K. (2012, 27 oktober). https://karinhensen.wordpress.com/2012/10/27/10-redenen-om-te-sporten-bij-stress/
Personeelsnet. (2014, 25 juni) https://personeelsnet.nl/bericht/stress-op-de-werkvloer-neemt-toe/