Tegenslag

Tegenslag

Iedereen heeft er wel eens mee te maken. Onvoldoendes op school of foutjes op het werk. Onkosten in huis of pech onderweg. De crisis van de afgelopen jaren heeft veel mensen in de portemonnee getroffen. Huizenprijzen daalden en veel mensen hebben hun baan verloren of salaris in moeten leveren. Hoe ga je daar mee om? Als je al slecht tegen een lekke band kunt, hoe ga je dan om met een sterfgeval of ziekte in de familie? En wat te denken van tegenvallende sportprestaties na maanden van voorbereiding. Tegenslag is er in alle soorten en maten en jou eigen leed is voor je gevoel vaak het ergste wat je kan overkomen.

De één maakt van een klein dingetje een groot drama terwijl de ander beter kan relativeren. We kennen vast allemaal mensen die moedig doorgaan en positief in het leven blijven staan ondanks groot onheil wat hen heeft getroffen. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die het best met tegenslag omgaan het gelukkigst zijn. Maar hoe doe je dat nu?

quote 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Accepteer dat tegenslag bij het leven hoort net zoals fouten maken. Laat je hoofd niet hangen, maar probeer er sterker uit te komen. Stel nieuwe doelen of zoek een nieuwe uitdaging. Het is belangrijk om tegenslag vooral als leermoment te zien. Gebruik die momenten om beter om te gaan met nieuwe tegenslagen of om toekomstige (sport)prestaties te verbeteren.

Topsporters
Onze topsporters zijn daarin een mooi voorbeeld. Ook zij hebben stuk voor stuk te maken gehad met tegenslag!

Bokster Esther schouten werd 4x achter elkaar wereldkampioen, maar werd vervolgens getroffen door lymfeklierkanker. Die ziekte werd toen haar grootste tegenstander. Uiteindelijk won ze ook dat gevecht, waarna ze deze zware periode gebruikte als motivatie om opnieuw de top te halen. Uiteindelijk werd ze weer wereldkampioen! Momenteel gebruikt ze haar levensverhaal om mensen te inspireren via een presentatie of tijdens een boksclinic.

Eenzelfde leed overkwam profvoetballer Frank van Kouwen. Voetballend bij VVV Venlo werd in 2010 een kwaadaardige darmpoliep ontdekt. Een zware tijd volgde en tot overmaat van ramp werd zijn contract bij VVV niet verlengd. Wat volgde voor Frank was de wedstrijd van zijn leven: Kanker overwinnen! Ook Frank is er gelukkig weer bovenop gekomen en heeft door hard werken een nieuw profcontract verdiend. Momenteel speelt hij in de eerste divisie bij De Graafschap. Frank geeft ook voetbalclinics en op verzoek verteld hij tijdens een presentatie over zijn carrière.

Basketballer Henk Pieterse werd in zijn jeugd gepest vanwege zijn lange en dunne lijf. Zo erg dat hij zelfs overwoog uit het leven te stappen. Een gymleraar adviseerde hem op basketbal te gaan. Hij bleek een toptalent, werd prof en kreeg uiteindelijk het respect waar hij zo lang naar verlangde. Henk geeft inmiddels basketbalclinics en indrukwekkende lezingen met als thema pesten.

Judoka Grim Vuijsters en veldrijdster Sanne van Paassen hebben beiden te maken gehad met zwaar blessureleed. Sanne heeft hierdoor het gehele afgelopen seizoen gemist, maar is vastberaden om sterker terug te komen dan ooit. Zij weet als geen ander haar tegenslag om te zetten in positieve energie en ik kan jullie op een briefje meegeven dat zij de wereldtop weer gaat halen.

Grim Vuijsters heeft die wereldtop ook gehaald, maar werd door zware blessures aan zijn nek en knie ver terug geworpen. Uiteindelijk had hij geen andere keus dan zijn carrière te beëindigen. Zijn kennis en ervaring gebruikt hij nu om nieuwe judotalenten te coachen. Voor bedrijven en vriendengroepen geeft hij graag een judoclinic en een presentatie om de gelijkenissen tussen topsport en het dagelijks leven te benadrukken.

Die gelijkenissen zijn er namelijk volop. Super Sport Events gebruikt de motivatie en instelling van topsporters als inspiratiebron voor ons eigen leven. Zowel privé als op de werkvloer. Drijfveer in het leven van een topsporter is hun passie voor sport en de vastberadenheid om de top te halen. Mooiste voorbeeld vind ik de quote van basketbal legende Michael Jordan:

“I have missed more than 9000 shots in my career. I have lost almost 300 games. 26 times, I have been trusted to take the game winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed”.

Teambuilding
Wil jij je ook laten inspireren door een topsporters of kunnen je collega’s of werknemers wel een oppepper gebruiken? Of zoek je een orginele activiteit in het kader van teambuilding? Super Sport Events helpt je graag verder met leuke sportclinics en inspirerende lezingen!