Vijf tips om soepeler te fietsen

Vijf tips om soepeler te fietsen

Je kent ze vast wel, van die fietsers die stoempen en harkend op de fiets zitten en zich een slag in de ronde trappen tijdens de beklimming van een berg. De kunst is om een soepel verzet te draaien, waarmee je elke Col de baas bent. Om jullie een beetje op weg te helpen geven we hier 5 tips om soepeler te fietsen, waardoor je binnenkort een stuk makkelijker berg op fiets!

  1. Koop een cadansmeter, want meten is weten! Vaak geloof je pas na het zien van je eigen cijfertjes, dat je veel te zwaar fietst. Een cadans van 90 rpm
  2. Leer je benen om sneller te draaien! Dit kun je bijvoorbeeld trainen op een vals plat weg die licht bergaf loopt. Zet je versnelling niet te licht en probeer eens 110 omwentelingen per minuut te halen.
  3. Fiets met een hele hoge trapfrequentie! Bij deze oefening is de snelheid niet van belang, maar juist het aantal omwentelingen per minuut. Wissel eens een paar minuten 110 rpm af met 90 rpm. Je zult na een tijdje merken dat je steeds makkelijker met een hoge trapfrequentie berg op fietst.
  4. Train ook op het vlakke! Op het vlakke ben je vaak sneller geneigd om te gaan stoempen, terwijl je juist hier goed kunt trainen op een hoge trapfrequentie. Doe je dit goed, dan zal je straks in de bergen ook makkelijker met een hoge frequentie omhoog fietsen.
  5. Zorg voor het juiste verzet! Om een lekkere cadans te kunnen fietsen in de bergen heb je ook een goed verzet nodig. Zorg dus voor de juiste tandwielen en cassette op je fiets of laat je informeren bij de fietsenmaker!

Succes met de trainingen en alvast veel plezier in het hooggebergte!

Bron: www.klimtijd.nl