Fit de winter door!

Fit de winter door!

Ik geef acht tips voor veilig buiten sporten in de winter!

We zitten alweer in de laatste maand van 2017 en gaan bijna richting het nieuwe jaar. Het is vroeg donker en binnen is het behaaglijk. Je kent het gevoel vast wel. Je weet dat je je fit gaat voelen van een uurtje buiten sporten, maar wat is het lastig om van die bank af te komen als het buiten koud en donker is.
Toch is het juist in de winter heel gezond om naar buiten te gaan. Er zit extra zuurstof in de lucht waardoor je meer energie krijgt.  Deze donkere dagen zorgen ervoor dat je lichaam minder serotine aanmaakt. Dit kan de oorzaak zijn voor winterdepressies. Ben je hier gevoelig voor, dan is het extra belangrijk om veel buiten te zijn. Probeer zoveel mogelijk daglicht mee te pakken. Dus kom op, trotseer de kou en het donker en geniet na afloop van dat heerlijke fitte, energieke gevoel!

Wil je veilig en verantwoord buiten sporten en fit de winter door? Bereid je dan goed voor met deze acht tips:

Zorg voor de juiste kleding
In de herfst en winter moet de kleding goed beschermen tegen wind, regen en kou. Deze kleding mag niet doornat worden, omdat er dan afkoelingsverschijnselen kunnen opreden. Aan welke voorwaarden moet goede kleding voldoen?
De thermosonderkleding moet het vrijgekomen transpiratievocht snel afvoeren naar de volgende kleding laag.
De bovenkleding mag geen vocht opnemen en dient ervoor te zorgen dat de wind en regen niet van buiten naar binnen kunnen.
Draag geen katoen, dit neemt vocht op. Fleece is goed isolerend en zorgt ervoor dat vocht goed wordt afgevoerd. Regent het, draag dan een winddicht, waterafstotend en ademend jack.
Is het echt koud bescherm de lichaamsdelen die met de buitenlucht in aanraking komen extra tegen afkoeling en bevriezing. Draag dus een muts om afkoeling via het hoofd zoveel mogelijk te voorkomen en smeer de lippen in met vaseline. Bescherm de vingers door het dragen van thermische handschoenen of wanten.

Een persoonlijke tip van mij: Trek geen dikke truien of gevoerde jassen aan, maar werk met dunne laagjes kleding over elkaar heen. Je kunt dan makkelijker iets uittrekken als je het te warm krijgt tijdens het sporten. Ben je te warm aangekleed, dan loop je al snel het risico op oververhitting en heb je te weinig aan, dan dreigt onderkoeling!

Zorg voor goede schoenen
Door regen of sneeuw kan de ondergrond glad zijn. Vorst kan er voor zorgen dat de ondergrond hard is en daardoor is de kans op blessures zoals enkelverstuikingen en peesblessures groter. Daarom zijn goede schoenen van essentieel belang. Zorg ervoor dat je sport in goed passende schoenen. Er zijn wintersportschoenen met speciale zolen voor de winter, maar deze bieden geen garantie. Het is vooral voorzichtig zijn. Tip voor de fietsers onder ons: Draag overschoenen voor extra bescherming tegen de regen en de kou!

Zoek het bos op
Het bos zorgt voor een goede beschutting tegen de vaak ijzig koude wind. Bovendien levert het prachtige plaatsjes op in deze tijd van het jaar. En ga je heel vroeg op pad, dan heb je grote kans dat je wat reeën en andere dieren tegen komt in de natuur.

Zorg dat je opvalt in het donker
Als je in het donker traint moet je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Zorg voor reflecterend materiaal aan je kleding en schoeisel of voor een los lampje dat je om je arm kunt doen. Train zoveel mogelijk op goed verlichte voet- of fietspaden. Indien dat niet mogelijk is, loop dan altijd tegen het verkeer in. Dat betekent dat je op de weg aan de linkerkant moet lopen. Je ziet het verkeer dan aankomen en kunt tijdig reageren. Loop altijd een route die je goed kent en die je al een paar keer bij daglicht gelopen hebt. Je weet dan waar de kuilen, opstapjes en afstapjes zitten. Ga je liever op de fiets trainen, zorg dan eveneens voor reflecterende kleding en goede verlichting op je fiets!

Drink voldoende
Ook voeding draagt eraan bij om het lichaam bij lage temperaturen in conditie te houden. Drink net zoveel als in de zomer. Door de kou denk je minder te zweten en daarom drink je minder. Maar voldoende vochtaanvoer is ook belangrijk in de winter.

Doe een goede warming-up
Om blessures te voorkomen is het erg belangrijk om een goede warming up te doen. In deze periode van het jaar is je lichaam extra gevoelig voor blessures. Een warming-up maakt de spieren warm en voorkomt blessures. Vergeet niet al je lichaamsdelen mee te nemen. Van je ledematen tot je schouderbladen en je ellenbogen tot je heupen.

Vergeet de cooling down niet
Na het beoefenen van je sport is een cooling-down aan te raden. Het is belangrijk om je hart weer in zijn normale ritme te krijgen na het intensieve sporten. Zwak je oefeningen in stapjes af. Houd hierbij je sportkleding aan. Doe deze pas uit als je in de binnentemperatuur bent. Dit voorkomt een verkoudheid.

Geef jezelf een beloning
Neem een douche en ontspan. Je kunt het beste douchen met koud water. Dit bevordert het herstel, voorkomt spierpijn en je voelt je er nog fitter door. Is dat niks voor jou, dan is douchen met lauw water ook prima. Douche niet met te warm water, omdat je lichaam nog niet helemaal is afgekoeld. Een lekker ruikende olie doet je niet alleen ontspannen, maar voedt ook je lichaam.

Bjorn van de Langenberg – Oprichter Super Sport Events

BRON: www.femvital.nl